فهرست مطالب

نشریه پژوهش در پزشکی
سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 108، زمستان 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/10/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فریدون عزیزی صفحه 261

    افزایش توان اقتصادی جوامع صنعتی و رفاه بیش از حد در زندگی، زیاده روی در مصرف چربی ها، گوشت، شکر، نمک و مصرف دخانیات و از سوی دیگر کاهش فعالیت بدنی همراه با پیشگیری از بروز بیماری های عفونی و نیز درمان مناسب آنها موجب افزایش متوسط طول عمر انسانها و تعداد سالمندان شده و با افزایش شیوع بیماری های غیرواگیر و خطرات ناشی از آن همراه بوده است (1،2). تقریبا دو سوم مرگ ها در کشورهای پیشرفته به علت همین بیماری هاست. در کشورهای واقع درحوزه مدیترانه شرقی، بیماری های قلبی- عروقی، بیماری های مزمن ریوی، سکته و دیابت نوع 2، سه علت از 6 علت اول مرگ و میر را تشکیل می دهند (3).
    در ایران نیز این بیماری ها از علل عمده مرگ و میر و ناتوانی به شمار می روند (4). با گسترش شهرنشینی و شیوه زندگی صنعتی و نیز تغییر هرم سنی جامعه و پیر شدن جمعیت جوان امروزی ایران، در آینده ای نزدیک بر شیوع این بیماری ها افزوده خواهد شد. در سال 1368 مرگ ناشی از بیماری های قلبی 15-7 درصد کل مرگ و میرها را شامل می شد و شیوع احتمال سکته قلبی در زنان 3/1 درصد و در مردان 5/2 درصد برآورد شده بود (5). برآورد می شود که 2/1 میلیون نفر در جمهوری اسلامی ایران مبتلا به دیابت باشند (6). در افراد شهری بالای 30 سال، شیوع دیابت 2/7 تا 12 درصد و اختلال تحمل گلوکز (IGT) 2/8 تا 9/14درصد می باشد (7،6)

  • مهرداد صولتی، فربد رئیس زاده، پرهام پزشک، خسرو رهبر، فریدون عزیزی صفحه 265
    سابقه و هدف

    آنزیم پاراکسوناز یک آنزیم استراز با اثر آنتی اکسیدان است که بر روی HDL-C حمل می گردد. مطالعات نشان داده اند کاهش فعالیت این آنزیم که در بیماران مبتلا به نارسایی مرحله انتهایی کلیه دیده می شود می تواند استعداد ابتلا به بیماری عروق کرونر را افزایش دهد. مطالعه حاضر جهت بررسی اثر همودیالیز بر روی فعالیت این آنزیم طراحی و انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 92 بیمار مبتلا به نارسایی مرحله انتهایی کلیه شامل 46 بیمار دیابتی و 46 بیمار غیردیابتی از مراکز همودیالیز بیمارستانهای دانشگاهی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انتخاب شدند. این افراد مبتلا به اختلال عملکرد تیروئید، حادثه حاد کرونر و یا حادثه عروق مغزی نبودند. پس از تکمیل پرسشنامه، یک نمونه خون وریدی در شرایط ناشتا و قبل از شروع دیالیز از بیماران جمع آوری شد. نمونه بعدی بلافاصله پس از اتمام همودیالیز جمع آوری گردید. کلیه آزمایشات لازم در آزمایشگاه مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد.

    یافته ها

    51 مرد و 41زن با میانگین سنی 5/9 ± 5/61 سال در مطالعه شرکت کردند. فعالیت آنزیم پاراکسوناز قبل از دیالیز 55 ± 40 و بعد از دیالیز 45 ± 63 واحد در میلی لیتر بود که این افزایش معنی دار بود (05/0 p<). ظرفیت کلی آنتی اکسیدان تفاوت معنی داری در گروه های دیابتی و غیر دیابتی نداشت ولی در کل بیماران کاهش معنی داری را نشان داد. افزایش فعالیت آنزیم پاراکسوناز ارتباط خطی مستقیم با کیفیت همودیالیز داشت.

    نتیجه گیری و توصیه ها

    بعد از یک نوبت همودیالیز افزایش فعالیت پاراکسوناز وجود دارد. افزایش کیفیت همودیالیز باعث بهبود فعالیت آنزیم فوق می گردد.

    کلیدواژگان: آنزیم پاراکسوناز، همودیالیز، نارسایی مرحله انتهایی کلیه
  • کورش قره گوزلی، فرهاد منطقی، مسعود محمدزاذه صفحه 273
    سابقه و هدف

    با در نظر گرفتن اینکه 85 درصد سکته های ایسکمیک در محدوده شریان مغزی میانی رخ می دهد و اینکه سونوگرافی داپلر ترانس کرانیال یک روش حساس و غیر تهاجمی برای بررسی جریان خون عروق مغزی است، هدف از این مطالعه اندازه گیری تغییرات جریان خون این عروق در طی سکته ایسکمیک این شریان بود تا بتوان پیش بینی درست و سریعی از ایجاد و پیش آگهی این سکته ها داشت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه که بصورت توصیفی انجام گرفت، شریانهای سیستم گردش خون قدامی مغز 44 بیماری که از سکته مغزی در محدوده شریان مغزی میانی رنج می بردند و برای اولین بار دچار سکته مغزی شده بودند، توسط (Transcranial Doppler) TCD بررسی شد.

    یافته ها

    حداکثر سرعت سیستول (PSV) و سرعت متوسط جریان (MFV) در شریان مغزی میانی همان طرف کاهش پیدا کرده بود که باعث غیر قرینگی بیش از 15% در 4/61% از بیماران شده بود (005/0 p<). PSV و MFV در شریان مغزی قدامی افزایش پیدا کرده بود که باعث افزایش نسبت همان طرف به طرف مقابل در 2/72درصد از بیماران شده بود (005/0 p<). اندکس ضربان (PI) در شریان مغزی میانی همان طرف نسبت به شریان مغزی میانی طرف مقابل افزایش معنی داری نشان داد که بیانگر مقاومت عروق دیستال بود. اندکس مقاومت (RI) در شریان مغزی میانی همان طرف و طرف مقابل تفاوت معنی داری نداشت و این اندکس ارتباطی با اندازه نهایی انفارکت نداشت.

    نتیجه گیری و توصیه ها

    انفارکت های ایسکمیک شریان مغزی میانی باعث کاهش MFV و PSV در شریان مغزی میانی همان طرف و افزایش MFV و PSV در شریان مغزی قدامی همان طرف می شوند.

    کلیدواژگان: شریان مغزی میانی، داپلر ترانس کرانیال، سکته مغزی
  • محمد باغبانی، سید منصور رایگانی، محمدحسن بهرامی صفحه 279
    سابقه و هدف

    الکترو دیاگنوزیس روش استاندارد تشخیص سندرم تونل کارپ می باشد. در این تحقیق با استفاده از این روش، میزان تغییر پارامترهای الکترونوروگرافی بعد از درمانهای جراحی مورد بررسی قرار می گیرد.

    مواد و روش ها

    16 بیمار مبتلا به سندرم تونل کارپ ایدیوپاتیک انتخاب شدند و قبل از عمل جراحی یافته های الکترودیاگنوستیک آنها جمع آوری شد. دو هفته بعد از جراحی کلاسیک برای این سندرم پارامترهای فوق مجدد ارزیابی شد و با استفاده از آزمون آماری زوجی یافته های قبل و بعد از عمل جراحی مورد مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها

    مقایسه داده های قبل و بعد از جراحی بیانگر تغییر معنی دار در حداقل چند پارامتر الکترونوروگرافی در تمام بیماران، صرف نظر از شدت بیماری، بود. بیشترین میانگین تغییرات در دامنه پاسخ حسی عصب مدیان در انگشت سوم حادث شد.

    نتیجه گیری و توصیه ها

    تمام پارامترهای الکترو نوروگرافی در دو هفته اول بعد از جراحی، بهبودی را نشان می دهند. بدین ترتیب الکترونوروگرافی می تواند به عنوان یکی از ابزارهای ارزیابی جراحی سندرم تونل کارپ مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سندرم تونل کارپ، الکترودیاگنوزیس، جراحی
  • پروین میرمیران، احمد اسماعیل زاده، بهارک نراقی، فریدون عزیزی صفحه 283
    سابقه و هدف

    کم گزارش دهی انرژی دریافتی یکی از معضلات عمده تحقیقات اپیدمیولوژیک تغذیه ای است. هدف این مطالعه تعیین تاثیر کم گزارش دهی انرژی دریافتی بر برآورد دریافت مواد مغذی است.

    مواد و روش ها

    ارزیابی دریافت های غذایی با استفاده از یاد آمد 24 ساعته خوراک برای دو روز توسط پرسشگران مجرب در 901 فرد بالای 16 سال که بطور تصادفی جهت ارزیابی دریافت های غذایی انتخاب شده بودند، صورت گرفت. میزان متابولیسم پایه با استفاده از سن، جنس و وزن تعیین شد و نسبت انرژی دریافتی به میزان متابولیسم پایه کمتر از 35/1 به عنوان کم گزارش دهی و 39/2-35/1 به عنوان گزارش دهی طبیعی تعریف شد. جهت تعدیل اثر انرژی از روش residual استفاده شد.

    یافته ها

    میزان شیوع کم گزارش دهی در کل افراد 31% بود که در زنان شایع تر از مردان بود (40% در مقابل 19%، 01/0 p<). میانگین سنی زنان کم گزارش ده بیشتر از زنان طبیعی بود (14 ± 35 در مقابل 13 ± 32 سال، 05/0 p<) اما این تفاوت در مردان مشاهده نشد. میزان دریافت مطلق درشت مغذی ها و ریز مغذی ها (به استثنای B2 در زنان و B6 و روی در هر دو جنس) در افراد کم گزارش ده پائین تر از افراد با گزارش دهی طبیعی بود اما پس از تعدیل اثر انرژی دریافتی تفاوت معنی داری بین دو گروه در مردان و زنان دیده نشد.

    نتیجه گیری و توصیه ها

    یافته ها حاکی از تاثیر کم گزارش دهی انرژی دریافتی بر برآورد دریافت برخی مواد مغذی است. لذا توصیه می شود در مطالعاتی که به دنبال یافتن ارتباط یک ماده مغذی با بیماری های مزمن هستند اثر انرژی تعدیل شود.

    کلیدواژگان: کم گزارش دهی، انرژی دریافتی
  • شهره ملک خسروی، بیژن کبودی صفحه 291
    سابقه و هدف

    با توجه به رابطه بین پره اکلامپسی و سطح بالای انسولین، در این مطالعه تغییرات انسولین ناشتا در طول حاملگی در خانمهای مبتلا به پره اکلامپسی با افراد حامله با فشار خون طبیعی دوران بارداری مقایسه شده است.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه nested case-control، با پیگیری 674 خانم باردار سرم سه ماهه دوم و سوم 16 خانم باردار سالم و 16 خانم مبتلا به پره اکلامپسی از نظر سطح گلوکز و انسولین ناشتا مقایسه شد. دو گروه از نظر سن، پاریته، سن حاملگی و شاخص توده بدن قبل از حاملگی همسان شدند. داده ها با آزمون t و t زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سطح گلوکز در دو گروه و در طول حاملگی تغییرات معنی داری نداشت. سطح انسولین در گروه پره اکلامپسی طی حاملگی از 3/1 ± 3/15 به Iu/ml m 4/1 ± 3/25 (01/0 p<) و در گروه شاهد نیز از 9/0 ± 4/10بهIu/ml m 3/1 ± 2/16 افزایش یافت (01/0 p<). انسولین ناشتا در تمام مراحل در گروه پره اکلامپسی بیشتر از گروه شاهد بود (01/0 < p). مقدار افزایش میانگین انسولین ناشتا در طول حاملگی در گروه پره اکلامپسی بیشتر از گروه شاهد بود(01/0 p<).

    نتیجه گیری و توصیه ها

    در افراد مبتلا به پره اکلامپسی سطح انسولین ناشتا در سه ماهه دوم و قبل از بروز علایم بالینی بیماری نسبت به حاملگی طبیعی بالاتر است و هنگام بروز بیماری افزایش بیشتری پیدا می کند. این تغییرات ممکن است با وجود مقاومت به انسولین در مکانیسم های انتقال یون سدیم در غشاء سلول ارتباط داشته باشد.

    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، انسولین، حاملگی
  • سید علیرضا مرتضوی، گیتی حاجبی صفحه 299
    سابقه و هدف

    داروهای OTC از جمله داروهای پر مصرف می باشند که با توجه به عدم نیاز به ارائه نسخه، امکان خود درمانی را در اختیار بیمار قرار می دهند. در این خصوص میزان آگاهی و اطلاعات بیمار در رابطه با داروهای OTC، عاملی بسیار مهم در مصرف صحیح این داروها و کاهش میزان عوارض جانبی و ناخواسته آنها می باشد. هدف از انجام این تحقیق بررسی میزان آگاهی و اطلاعات بیماران مراجعه کننده به داروخانه های سطح شهر تهران در رابطه با داروهای OTC درخواست شده آنها بود.

    مواد و روش ها

    این تحقیق در حد فاصل فروردین 1381 لغایت فروردین 1382، بر روی 1100 بیمار متقاضی دریافت داروهای OTC، که به 120 داروخانه واقع در نقاط مختلف شهر تهران مراجعه کرده بودند، انجام گرفت. از هر بیمار در کنار سوالات شخصی، سوالاتی بصورت شفاهی پیرامون داروهای OTC و بویژه دوز، دوره مصرف و عوارض جانبی مهم داروی درخواست شده پرسیده می شد و پاسخها توسط فرد مصاحبه کننده ثبت می شدند.

    یافته ها

    53% مراجعین مرد و 47% زن بودند. 28% (بیشترین تعداد) مراجعین در رده سنی بین 45 – 36 سال بودند. 35% آنها دارای تحصیلات دیپلم و 11% بی سواد بودند. قرص استامینوفن، قرص سرماخوردگی بزرگسالان و سوسپانسیون AlMgS در مجموع 43% تقاضاها را در بر داشتند. 20% بیماران از وجود داروهای بدون نسخه (OTC) بی اطلاع بودند. 95% بیماران سابقه قبلی مصرف داروی درخواست شده را داشتند و از اثر بخشی آن راضی بودند. 41% بیماران از اطلاعات مطلوبی نسبت به میزان و دوره مصرف داروی خود برخوردار نبودند و تنها 8/0% بیماران از عوارض جانبی مهم داروی درخواست شده خود مطلع بودند. همچنین رابطه معنی داری میان میزان آگاهی و اطلاعات مراجعین با سطح تحصیلات و سابقه مصرف داروی OTC درخواست شده توسط آنها مشاهده گردید.

    نتیجه گیری و توصیه ها

    میزان اطلاعات دارویی بیماران مراجعه کننده به داروخانه های سطح شهر تهران پیرامون داروهای OTC و بخصوص دوز مصرفی، دوره درمان و عوارض جانبی آنها در حد مطلوبی نمی باشد و نیازمند ارتقا بویژه از طریق ارائه مشاوره های دارویی توسط پزشک و دکتر داروساز است.

    کلیدواژگان: داروهای OTC، اطلاعات دارویی، خود درمانی
  • سید عبدالمجید بحرینیان، حسین برهانی صفحه 305
    سابقه و هدف

    جنگ به عنوان یک عامل استرس زا می تواند منجر به عوارض ناگواری در زندگی انسانها شود. افرادی که مستقیما در جنگ شرکت می کنند و به نوعی در معرض تروماهای ناشی از این بلای خانمانسوز قرار می گیرند اولین قربانیان جنگ هستند. اثرات جنگ تا اعماق خانواده ها و جامعه نیز نفوذ می کند. خانواده مجروحین، معلولین، شهدا و اسرا قربانیان فراموش شده جنگ محسوب می شوند. هدف این مطالعه بررسی سلامت روانی و شیوع افسردگی در خانواده جانبازان جنگ تحمیلی استان قم و همسران آنان می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی دو پرسشنامه معتبر GHQ و Beck و یک پرسشنامه حاوی اطلاعات جمعیت شناختی روی 250 جانباز و همسر جانباز (160 مرد و 90 زن) اجرا شد. در واقع 90 زوج مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه ها ازبین جانبازان اعصاب و روان استان قم که دارای پرونده جانبازی بودند، بطور تصادفی انتخاب شدند.

    یافته ها

    آزمون بک میزان افسردگی جانبازان (از خفیف تا شدید) را 3/96 درصد و میزان افسردگی همسرانشان را 9/88 درصد نشان داد. آزمون GHQ 5/94در صد جانبازان اعصاب و روان و 7/86 درصد همسران آنها را مشکوک به عدم سلامت روان معرفی می کند. نتیجه گیری و توصیه ها: بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق اختلالات اضطرابی، انطباقی، و اختلال در روابط بین فردی در بین خانواده ها چشمگیر بود. در این خصوص توصیه می شود ضمن توجه به جنبه های بهداشت روان جانبازان مطالعات بیشتر صورت گیرد.

    کلیدواژگان: بهداشت روان، جانبازان
  • عباسعلی کریم پور، امیر اسماعیل نژاد مقدم صفحه 313
    سابقه و هدف

    بهبود شرایط محیط کشت جنین به دلیل اهمیتی که در تکنیک های پیشرفته درمان نازایی دارد، مورد توجه وسیع محققان می باشد. فراهم آوردن شرایط لازم برای امکان عبور جنین ها از مرحله حساس ایست رشد می تواند به عنوان یکی از معیارهای مهم ارزیابی کیفیت محیط کشت مورد توجه قرار گیرد. یکی از تکنیک های مهم برای بهینه کردن شرایط محیط کشت استفاده از روش هم کشتی (Coculture) می باشد. در این تحقیق تاثیر هم کشتی سلول های گرانولوزا بر تکوین جنین های یک سلولی موش مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    جنین های یک سلولی از موش های سوری به دنبال تحریک تخمدانی توسط HMG و hCG به دست آمدند. سلول های گرانولوزا با استفاده از هیالورونیداز 1/0 درصد از سلول های تخم جدا شده و با استفاده از روش پرکل به طور نسبی از سلول های خونی پاکسازیشدند. جنین ها در محیط هامز F10 (گروه شاهد) و محیط هامز F10 با هم کشتی سلول های گرانولوزا (گروه مورد) به مدت 120 ساعت کشت داده شدند.

    یافته ها

    4/22% از جنین های کشت داده شده در محیط هم کشتی مرحله ایست رشدی را پشت سرگذاشتند در حالی که این نسبت به طور معنی دار در گروه شاهد کمتر بوده است (8/12%، 05/0‍ p<). همچنین در گروه هم کشتی نسبت بالاتری از جنین هایی که مرحله ایست رشدی را پشت سر گذاشته بودند با ادامه رشد به مرحله بلاستوسیست رسیدند (2/11% در مقابل 4/2%، 05/0 p<). نتیجه گیری و توصیه ها: بر اساس یافته های این تحقیق می توان گفت که سیستم هم کشتی سلول های گرانولوزا شرایط مناسب تری را درمقایسه با محیط کشت هامز F10 برای تکوین جنین ها فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: هم کشتی، سلول گرانولوزا، محیط آزمایشگاهی
  • ریحانه وجدانی، محمدرضا زالی صفحه 319

    پرو بیوتیک ها ارگانیسم های زنده ای هستند که با تعدیل فلور میکروبی روده، اثرات مفیدی را بر روی سلامت میزبان اعمال می کنند. آنها عموما از منابع انسانی بوده و غیر بیماری زا محسوب می شوند. پروبیوتیک هایی که بیش از همه در زمینه های مختلف مورد مطالعه قرار گرفته اند، باکتری های تولید کننده اسید لاکتیک شامل گونه های لاکتوباسیلوس و بیفیدو باکتریا است. مکانیسم اثر پروبیوتیک ها کاملا شناخته شده نیست ولی مکانیسم هایی برای توجیه اثرات پیشگیری کننده و درمانی آنها در بیماری های انسان پیشنهاد شده است که از آن جمله می توان به تولید ترکیبات مهار کننده باکتری ها، تعدیل PH روده، بلوک جایگاه های اتصال باکتری ها، رقابت برای جذب مواد غذایی و تقویت سیستم ایمنی اشاره نمود.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک ها، لاکتوباسیلوس، بیفیدو باکتریا، فلور میکروبی روده
  • صالح زاهدی اصل صفحه 331

    آلومینیوم یک عنصر غیر ضروری برای بدن انسان است که انسان در تماس با آن قرار دارد. مقدار آلومینیوم در رژیم غذایی پایین است و مقدار ناجیزی از آن از طریق دستگاه گوارش جذب می ش و د با این حال انسان از راه های متعدد در معرض این عنصر قرار می گیرد. گزارشهایی در مورد مسمومیت از راه غذا برای این عنصر وجود ندارد ولی ورود آلومینیوم زیاد به بدن می تواند اثرات سمی به دنبال داشته باشد. در سالهای اخیر بررسی اثرا ت سمی این عنصر مورد توجه قرار گرفته است. اثرات سمی آن روی رفتار، سیستم اعصاب، سیستم هورمونی، خونسازی و متابولیسم کلسیم از جمله مواردی است که مورد مطالعه قرار گرفته است. در مدلهای حیوانی نیز اثرات سمی این عنصر روی حافظه، تولید مثل، غده های درون ریز، ترشح معده، خونسازی و سیستم ایمنی مورد مطالعه قرار گرفته است. این مقاله نتایج تعدادی از این مطالعات را بازبینی، مقایسه و مورد بحث قرار می دهد. به نظر می رسد علیرغم این که تاکنون آلومینیوم یک عنصر غیر ضروری برای بدن تشخیص داده شده است و نیز علیرغم عدم وجود محدوده مطمئنی از دریافت آن با توجه به تماس زیاد انسان با آن از طرق مختلف و اثرات سمی درازمدت، توجه به اقدامات ایمنی در مورد کسانی که در معرض تماس با این عنصر هستند، حایز اهمیت باشد.

    کلیدواژگان: آلومینیوم، مسمومیت
|
  • Page 265
    Background

    Paraoxonase (PON) is an esterase with antioxidant effects, which is in close association with High Density Lipid-C, (HDL-C). Investigators have shown that the reduction of PON in patients with end-stage renal disease (ESRD) predisposes them to premature atherosclerosis and coronary artery disease. The present study was conducted to determine the impact of hemodialysis on the activity of PON in ESRD patients.

    Materials and methods

    Ninety-two patients with ESRD were enrolled from the hemodialysis centers of Shahid Beheshti University of Medical Sciences. Subjects with history of thyroid disorder, cerebro-vascular accidents and coronary artery disease were excluded. A questionnaire including demographic data and hemodialysis criteria was completed for each subject. One venous blood sample was obtained in fasting state prior to the hemodialysis, and another just after the procedure. Laboratory tests were performed in the laboratory of Endocrine Research Center .

    Results

    The study population included 46 diabetics, and 46 non-diabetic subjects with the mean age 61.5±9.5 years, (51 males and 41 females). The activity of PON was significantly higher after the procedure than before it, (63±45 vs. 55±40 IU/ml, p<0.05). Total antioxidant capacity decreased significantly following hemodialysis but it did not differ between diabetic and non-diabetic subjects. PON activity directly correlated with the quality of hemodialysis.

    Conclusion

    Following hemodialysis, there is increment in PON activity meanwhile, better hemodialysis quality is associated with better enzyme activity.

    Keywords: paraoxonase, Hemodialysis, End – stage renal disease
  • Page 273
    Background

    Considering that 85% of ischemic strokes take place in MCA (middle cerebral artery), and Trans-cranial Doppler sonography (TCD) is a sensitive and non-invasive diagnostic technique, the present study was aimed at assessing alterations in cranial blood flow in MCA in order to determine the prognosis after a stroke and to predict the likelihood of another stroke.

    Materials and methods

    During this descriptive study, the anterior circulation arteries of 44 patients, suffering from MCA stroke for the first time, were evaluated using the TCD technique.

    Results

    Peak systolic velocity (PSV) and mean flow velocity (MFV) of ipsilateral MCA were reduced resulting in more than 15% of asymmetry of flow in 61.4% of the patients (p<0.005). PSV and MFV of ACA were increased resulting in increased ratio of ipsilateral to contralateral ACA (ACAVR) in 72.2% of the cases (p<0.005). Pulsatility index (PI) of ipsilateral MCA to contralateral MCA was increased significantly indicating distal vascular resistance. Resistance index (RI) of ipsilateral and contralateral MCA did not differ significantly.

    Conclusion

    Ischemic MCA infarcts reduce PSV and MFV in ipsilateral MCA and increase PSV and MFV in ipsilateral ACA, resulting in increased ipsilateral ACAVR, which is the most valuable parameter in determining MCA infarct. RI value did not correlate with the final size of the infarct.

    Keywords: Transcranial Doppler, Stroke, Middle cerebral artery, Anterior cerebral artery
  • Page 279
    Background

    Electrodiagnostic studies comprise a standard and reliable diagnostic modality for the carpal tunnel syndrome. During the present study, we evaluated the changes of electroneurographic parameters following the operation for carpal tunnel syndrome.

    Materials and methods

    Electrodiagnostic data of 16 patients suffering from idiopathic carpal tunnel syndrome were gathered prior to the operation and again 2 weeks after surgery. Paired t-test was used for data analysis.

    Results

    Electroneurographic improvement was noted among all patients regardless of their disease severity, (p<0.05). Most remarkable improvement was noted in the sensory nerve action potential amplitude recorded from the third digit, (p< 0.001).

    Conclusion

    All electrodiagnostic parameters improved during the first two weeks following the operation. This diagnostic modality is a useful tool to evaluate the success of surgical intervention for the carpal tunnel syndrome.a

    Keywords: Carpal tunnel syndrome, Electrodiagnosis, Operation
  • Page 283
    Background

    Under-reporting of energy intake is a common problem among nutrition-related epidemiological studies. The aim of the present study was to determine the effect of under-reporting of energy intake on the estimate of nutrient intake.

    Materials and methods

    901 subjects aged >16 years were enrolled. Food intake was assessed using a 24-hour food recall questionnaire. Basal metabolic rate was determined according to the age, sex, and weight. Then, the ratio of energy intake to basal metabolic rate (EI/BMR) was calculated. The ratio of <1.35 was considered as under-reporting and the ratio of 1.35-2.39 within the normal limit. To adjust the effect of

    Results

    Under-reporting was revealed in 31% of the subjects, and was more common among females, (40% females vs. 19% males, p<0.01). The mean age of females who under-reported was significantly lower than the normal-reporting females (32±13 vs. 35±14 years, p<0.05) however, the age difference between the two groups was not significant in men. The absolute intake of macro and micronutrients, (except B2 in females and B6 and zinc in both sexes), was lower in under-reporting subjects however, following adjustment there was no significant difference between the two sexes.

    Conclusion

    Results have revealed that under-reporting affects the estimate of nutrient intake, thus, in studies aiming to find the association between a chronic disease and a nutrient, we suggest adjustment for energy intake in under-reporters.

    Keywords: Under-reporting, Energy intake, Nutrient intake
  • Page 291
    Background

    Prior studies have shown an association between preeclampsia and increased levels of plasma insulin. The present study was conducted to compare the changes in fasting plasma insulin levels in pre-eclamptic women with normal controls during pregnancy.

    Materials and methods

    In a nested case-control study, 674 parturients, with normal blood pressure in the 20th gestational week, were followed through the second and third trimesters. Blood samples were obtained from 16 healthy and 16 preeclamptic women during the second and third trimesters to compare their insulin and glucose levels. Groups were matched according to age, parity, gestational age, and body mass index.

    Results

    The fasting insulin levels increased from 15.3±1.3μIu/ml to 25.3±1.4, between 2nd and 3rd trimesters in pre-eclamptic women (p<0.01) and from 10.4±0.9 to 16.2±1.3 μIu/ml in the control group (p<0.01). Fasting insulin level and its mean changes during the course of pregnancy were higher in preeclamptic women as compared to controls (p<0.01), whereas, there was no significant change in glucose levels during pregnancy in either group.

    Conclusion

    Women who develop preeclampsia have higher insulin levels before the clinical evidence of disease than women who remain normotensive during pregnancy and this may increase further during the disease course. These changes may be in association with insulin resistance in Na transport mechanism of cell membrane.

    Keywords: Preeclampsia, Insulin changes, pregnancy
  • Page 299
    Background

    “Over the counter”, (OTC), drugs are extensively used and since prescription is not required for dispensing, self-treatment is feasible for the patients. Hence, the extent of knowledge and awareness of patients regarding OTC drugs is an important factor in providing proper usage of these drugs and minimizing side effects. The present study was conducted to evaluate the knowledge and awareness of patients calling on pharmacies throughout Tehran , regarding their requested OTC drugs.

    Materials and methods

    This study was carried out on 1100 patients requesting OTC medicines form 120 pharmacies located in different parts of Tehran during the period of one year, (March 2002 to March 2003). They were questioned about their demograhic data, particulars of the requested OTC drugs, dosage, duration of use, and important side effects, and the answers recorded on a structured questionnaire

    Results

    The study population included 583 males and 517 females, 28% were aged between 36-45 years. 35% were high school graduates, and 11% were illiterate. 43% of all requested OTC drugs were adult cold tablets, acetaminophen, and Al MgS suspension. Although 20% of the patients were unaware of the existence of OTC drug category, 95% had a previous history of drug usage and were satisfied with its efficacy. 41% had incorrect knowledge regarding the dose and duration of use and only 0.8% had complete informative data regarding the side effects. We could find a significant association between the extent of knowledge and awareness of patients, and their level of education and history of requested OTC drug usage.

    Conclusion

    Unfortunately, the extent of knowledge of patients requesting OTC drugs are not sufficient regarding the drug dosage, duration of use, and their side effects. To promote their knowledge, drug consultation by physicians or pharmacists is strongly recommended.

    Keywords: OTC drugs, Patient drug information, self- treatment
  • Page 305
    Background

    War is a stressful event that can lead to disastrous situations in human life. Those who are directly involved in this event and influenced by the resulting trauma are the first victims of the war. However the consequences involve the families and the society on the whole. The families of the wounded, disabled, martyred, or imprisoned soldiers are the forgotten victims of wars. The present study was conducted to determine the prevalence of depression and mental disorders in a group of war veterans and their spouses in the Qom province.

    Materials and methods

    The study population included 160 males and 90 females, (90 couples). They were asked to complete two valid questionnaires of Beck and GHQ as well as a questionnaire dealing with their demographic data. Sample selection was random from the official file in the Foundation for the Disabled in the Qom province.

    Results

    75% of the patients included in the study were unemployed. Beck questionnaire revealed that 96.3% of the ex-soldiers and 88.9% of their spouses were suffering from mild to severe depression. GHQ questionnaire revealed that in 94.5% of veterans and 86.7% of their spouses symptoms suggestive of a mental disorder were present.

    Conclusion

    Anxiety-depression disorders, adjustment disorders and inter-personal relation disorders are common among the ex-servicemen and their spouses. War veterans and their families are in need of better support from different organizations that provide social and health services.

    Keywords: Mental health. Veterans
  • Page 313
    Background

    Improvements in "embryo in vitro cultures" provide novel possibilities in the treatment of infertility. To evaluate the quality of culture media, successful development of embryos beyond the growth block phase, is a useful criteria. Coculture is a newly developed technique that could optimize the culture media environment. During the present study we have evaluated the effects of coculture of granulosa cells on mouse one-cell embryo development in vitro.

    Materials and methods

    One-cell embryos were obtained through super-ovulation by HMG and HCG. Granulosa cells were collected from cumulus mass using hyaluronidase 0.1% and purified by percol method. Harvested one-cell embryos were cultured in Ham's F10 (control) and granulosa cells coculture (case) for 120 hours.

    Results

    Of harvested embryos in coculture media, 22.4% successfully passed the growth block phase, this figure was significantly lower in the control group (12.8%, p<0.05). Also 11.2% of embryos in the case group and 2.4% of controls developed to blastocyst stage,(p<0.05).

    Conclusion

    Results have revealed that granulosa coculture system could improve culture conditions for early embryos.

    Keywords: Probiotics, mechanism of action
  • Page 331

    Aluminum is a nonessential metal to which humans are frequently exposed. A small amount of the metal is present in diet and it is poorly absorbed through the GI tract. To our knowledge, no reports on dietary toxicity exist in the literature however, excessive intake may cause adverse effects. In the recent years, its hazardous effects have been under investigation. Toxic effects on behavior, erythropoiesis, nervous system, and endocrine hormones, as well as calcium metabolism have been observed in experimental models. In addition, effects of Aluminum on memory, endocrine glands, reproduction, gastric secretion, immune system and hematopoeisis have been studied. In this review article, some of these studies are reviewed, discussed and compared. Although aluminum is considered to be a nonessential element, since its safety range has not been determined yet, special attention should be paid to individuals who are at risk.

    Keywords: Aluminum, Toxicity